Az avokádó - zöldség vagy gyümölcs?

2012.02.07. 09:00 - Macskamenta

Mert ugye ritkán szórjuk meg borssal, sóval a gyümölcsöket, és elég kis eséllyel keverünk citromlevet, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és tejfölt bármelyik gyümölcshöz is. És persze a mustárt is kerülni szoktuk, ha gyümölcsről van szó. Pedig az avokádó húsát a héjából kikanalazva, és az előbb említett ízesítőkkel összekeverve tuti finom krémet kapunk, amit pirítósra kenve fogyaszthatunk.

 

Az avokádó (Persea americana) trópusi, szubtrópusi és mediterrán tájakon, az avokádófán terem. Rücskös zöld külseje miatt szokták még aligátorkörtének is nevezni. Már 5000 éve termesztik Közép-Amerikában. A termések akár 30 cm hosszúak is lehetnek, húsuk világoszöld, a vajhoz hasonló állagú, a héjból könnyen kikaparható. A termés közepén kb. 5 cm-es gömbölyű mag található. Az avokádófáról párosával lógó gyümölcsök a herékhez hasonlítanak (aztékul ahuacatl), innen származik az avokádó („herefa”) név. Szerintem maradjunk az aligátorkörte elnevezésnél...

Az avokádó sok proteint és olajat tartalmaz, kimondottan tápláló. Telítetlen zsírsavai jó hatással vannak a szívre és az érrendszerre, csökkentik a vér koleszterinszintjét. Hasznos összetevői még az A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminok. Fogyasztása magas vérnyomás, érelmeszesedés és gyomorbántalmak esetén is kedvező hatású.

Az avokádót nyersen fogyasztják, mivel megfőzve keserű. Éretlenül viszont mérgező. A terméseket 1-2 hétig tárolják a betakarítás után. Akkor ehető, ha a héjat enyhe nyomással be lehet nyomni.

Az avokádómag nedvét festéknek, tintának használták az indiánok, mivel az a levegőn vöröses színűvé változik. A kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza, mivel az érzékeny, kiszáradt vagy ekcémás bőrre jótékony hatású. A magból gyógyszirupot is készítenek, ami enyhíti az ízületi fájdalmakat.

Ha az avokádó magját hegyesebbik végével lefelé vízbe tesszük, akkor néhány hét alatt meggyökeresedik és leveleket is hoz. Ha már több levél is van rajta, ültessük tápanyagban gazdag talajba.

Ja, és a mangóval ellentétben nagyon szeretem. Ma egyébként Fűszeres Eszter is avokádózik, nézzetek be hozzá!

16 komment Címkék: vitaminok festék mango ásványi anyagok avokádó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.07. 13:33:26

isteni finom, ez tény. viszont a gyökereztetésről picit több infót lécci. termés is lesz? vagy mi?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.02.07. 13:33:41

@www.magyarcsajok.com: Az én guacamolém szép zöld színű, mert tejfölt nem rakok bele (és fokhagymát is nagyon csínján).
A legjobb viszont az avokádó ráksalátával töltve.

mézescsók 2012.02.07. 13:38:03

Finom. A fenti összetevőkkel elkeverve piritóssal isteni. Kiváncsi lennék rá, hogy másképpen is elkészíthető és fogyasztható-e. Mondjuk azt nem tudtam, hogy éretlenül mérgező, de akkor még annyira kemény a húsa, hogy embernek nem jut eszébe krémesíteni. Azt sem tudtam, hogy megfőzve keserű, még jó, hogy nem próbáltam meg. Nekem informativ poszt volt.

T-roger 2012.02.07. 14:08:23

Kisfiamnak simán "zsírkörte"...

kertesz 2012.02.07. 14:23:56

Megbarnul a krém citromlé híjján. Elég gyorsan kell dolgozni vele :)

Globetrotter2014 2012.02.07. 14:24:57

Nyersen mérgező? Ez érdekes...

Szerintem jó dolog salátába kitöltönek, elég enyhe az íze ahhoz hogy egy miniális egzotikot kölcsönözzön az egésznek, de nem nyomja el.

penelope garcia 2012.02.07. 15:06:49

Én nem lacafacázok vele, mikor puha, akkor kettévágom, és kikanalazom a héjából, minden fűszerezés nélkül. Pirítóssal eszem.
És igen, ez bizony remek kaja!

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.02.07. 15:55:58

@➊: Dekoratív, de csak leveleket hoz, pár év után ledobálja az alsókat és felnyurgul. Játéknak jó.
Guacamole szintén jó, de chili nélkül "ehetetlen". :)
Tejföl meg minek bele, elég zsírt tartalmaz magában is.
NP

Szarazinda 2012.02.07. 16:15:01

A cikkben említett összetevőkön kívül még érdemes lágytojással is kipróbálni. Én tejfölt, vagy mustárt nem teszek bele soha (biztos finom úgy is, egyébként), hanem a bors és esetleg vöröspaprika-por mellé lágytojást. Egy avokádóhoz egy-két lágytojást. Nagyon finom.

qwertzu 2012.02.07. 19:49:22

@➊: Fölösleges ezzel a vizes lógatással szórakozni. Nedves földbe ledugod a hegyes végével lefelé, és minden nap megnedvesíted a földet. Teremni nem fog.

Jenya 2012.02.08. 12:01:30

úgy olvastam 50-70év múlva kezd termővé válni a növény, így ültetni lehet, szépek a levelei de ne várjunk termést a mi életünkben. Max a déduncsi...Ha van 20méteres üvegháza.. :)

Hódos Hajnalka 2012.02.11. 14:29:36

@Szarazinda: mijaza vöröspaprika-por?

@kertesz: citromlével is :)

dávidzoli 2012.02.12. 21:41:10

@qwertzu: Mindegy, hogy fekszik a mag, ha jól érzi magát, akkor kikel.

Zb74 2012.02.14. 14:32:57

A címben foglalt kérdést a paradicsommal kapcsolatban is föl lehetne tenni. Igaz, az most épp nem aktuális. Majd nyáron.
süti beállítások módosítása