Térdre a mogyoró előtt!

2012.01.31. 09:00 - Czauner Péter

A bogyósok mellett a mogyoró az egyik legfurcsább növényünk. A hozzáértő nem keveri a mókusmogyorónak mondott csonthéjast a hasonló nevű hüvelyes földimogyoróval. A mostani írásunk témájául szolgáló mogyoróból kétféle nagy csoport létezik: a bokor (Corylus avellana) és a fa, ez utóbbi a törökmogyoró (Corylus colurna L.), mely parásodó törzsű, szép fa lesz. Levantei mogyorónak nevezett termése igen kellemes ízű. De sok kertben nem terméséért tartják, hanem elvadult dísznövényként él.

A mogyoró a legkorábban virágzó gyümölcsünk. Virágai inkább érdekesek, mint pompázatosak. Ezért nem a rovarok segítenek megporozni, hanem a tél végi szelek röpítik a pollent, így virágozhat már a legvadabb mínuszokban. Érdemes nagyítóval megvizsgálni a fura porzós és termő virágot.

Minden mogyoró egylaki és váltivarú, ami annyit tesz, hogy a hím- és nővirágok külön virágzatokban fejlődnek. Ráadásul önmeddő, így védekezik az önmegporzás ellen. Ezért van szükség arra, hogy egymás közelében más mogyoró is legyen. A fiúvirág, a barka február közepétől szórja a virágport . A termős virágok, első ránézésre kármin színű kis pamacsok, viszont már decemberben megjelennek, egy-egy ilyen virágzatban 4–16 egyszerű nővirággal. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem fázhat meg. 

Sok eldzsungelesedett mogyoróbokor porosodik a kertekben, pedig legtöbbjük bőven teremne, ha a közelben társa lenne, és néha megmetszenék, mert hajlamos az elvadulásra. Az ilyen pedig csak mutatóban terem.
A mogyoró metszése nem nehéz, de mivel kevés van belőle egy-egy kertben, ezért külön meg kell tanulni. A fává cseperedő törökmogyoró metszésével nincs különösebb gond. Annál jobban oda kell(ene) figyelni a bokormogyoróra. Mindenekelőtt tudni kell, hogy új mogyoróvesszőn hajtó- és vegyes rügyek nőnek. A hajtórügyből terméketlen, a vegyes rügyekből pedig termést hozó hajtások fejlődnek.

Ahhoz, hogy rendszeresen – tízévente 5-6-szor - teremjen a bokor, a termőkor eléréséig igényli az évenkénti rendszeres tavaszi metszést. A rengeteg tősarjból 5-6, a koronában arányosan, jól elhelyezett vezérvesszőből kellene a koronaágakat kialakítani, miután a felére visszavágjuk. Ezek aztán jól elágazódnak és berakódnak termővesszőkkel. Ha ilyen a bokor koronaszerkezete, akkor bejut a napfény is. Ha termőkorba ér a mogyoró, akkor a letermett vesszőket (erősségüknek megfelelően), az utolsó vegyes, nővirágot is tartalmazó rügy feletti második rügy után le kell vágni. Ekkor lesz elágazás és rendszeres termés is. A felesleges tősarjakat minél mélyebb metszéssel el kell távolítani. Ha ezek után besűrűsödik a bokor, akkor szükség lehet a ritkításra.
Az élemedett, elhanyagolt mogyoróbokrok előtt először az erős gallyvágóval térdre kell rogyni, és nekifogni a tősarjak pusztításának, második lépcsőben folytatható az akció a koronareformmal.

Ezek után már csak a mogyorólisztharmattól és a fura küllemű mogyoróormányos bogártól kell megvédeni. Az ormányos május-júniusban hosszasan rajzik, és miután hetekig képes a mogyoróbokron, fán mászkálni, a puha mogyoróba fúrja tojásait. Az itt kikelő kukacok a nemes részt teljesen felfalják, majd a kemény héjon egy kerek vészkijáratot rágva távoznak, hátrahagyva az üres mogyorót. Az ormányost valamilyen piretroid hatóanyagot tartalmazó egyszerűbb, és számos durvább hatású vegyszerrel lehet irtani, de az is gyarapíthatja a teli mogyorók számát, ha május-júniusban rendszeresen megrázzuk a bokrot, és az alá helyezett nejlonról összeszedjük az apró rovarokat.

Egyébként érdemes a saját mogyoróért megküzdeni – nem hiába élnek halnak érte a mókusok –, mert a mag 60 százalékban zsírt, 14 százalékban fehérjét tartalmaz, sőt más vitaminok mellett 100 g-onként 5 mg C-vitamin is van benne. További előnye, hogy a mogyorózsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet.

Egyéb mogyorók:
Vérmogyoró - Corylus maxima Purpurea
Csavart mogyoró – Corylus avellana Contorta

Étkezési mogyorók:
Corylus 'Bőtermő Nagy'
Corylus 'Római'
Corylus 'Cosford'
Corylus 'Fertile de Coutard'
Corylus 'Fehér Lambert'
Corylus 'Geant de Halle'
Corylus ’Barcelona’
Corylus ’Bollwilleri csoda’
Corylus ’Zelli’

11 komment Címkék: mogyoró metszés törökmogyoró czauner péter mogyoróormányos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kapanyél 2012.02.01. 07:55:43

@nagypapi: De, az elütés benne maradt. Köszönjük! Igaz,így jobban hangzik:)

Gazz 2012.02.01. 09:19:41

Én a nyáron vettem törökmogyoró csemetét. Az a tervem, hogy oltással rakok rá többféle más mogyorót is, így a beporzással se lesz gond...

kapanyél 2012.02.01. 10:00:15

@Gamma Leonis: Köszi, nagyon érdekes! Kirakhatjuk a Facebook-oldalunkra?

A nép fia 2012.02.01. 11:38:36

Most úgy ennék egy kis mogyorót....

Az milyen fajta, ami a Milkában van egész mogyi? Olyat lehet házilag termeszteni?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.02.01. 16:23:53

@kapanyél: Természetesen linkelhetitek. :-) Mindegyik írásomat a "szabad tudás" jegyében publikálom.

A nép fia: Ha igazán mogyorós csokit akarsz, javaslom neked a Nussknacker nevű csokit. 27% mogyoró! Mindig elfogy a piaci édességárusnál. Sokkal mogyorósabb a Milka tejtáblájánál. A tejcsokija is jó minőségű.
Szerintem a cikkben bemutatott étkezési mogyorófajták közül valamelyiknek a termése van a Milkában. Ezért minden gond nélkül megélne a kertedben. :-)

Most erős mogyorós csoki utáni sóvárgás kapott el. :-D

Cold Heart 2012.02.01. 18:16:48

az 5 mg C-vitamin / 100 g az reklámfogásnak is rossz.
csak 1,2 kg kell ahhoz, hogy a minimumot bevigyük (de manapság az ajánlott a minimum többszöröse)
így mindössze csak 720 g zsírt kell elfogyasztani, ami potom 6700 kalória :)

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.02.04. 09:06:27

@A nép fia: Szerintem a Milkában is törökmogyoró van, mint az édességekben általában.

Tartalom 2017.10.15. 09:39:49

A törökmogyoró nem őshonos nálunk. Főleg Iránban és Törökországban termesztik nagyüzemileg az édesipar számára. Persze nem azért mert van íze, henm mert ízetlen és olcsó, és mert az embereket meg meg lehet téveszteni azzal, hogy a törökmogyoró termése megtévesztésig hasonlít a bokormogyoró terméséhez. Csakhogy a közönséges bokormogyorónak van édes tejes mogyoró íze, míg a törökmogyorónak nincs.

Sajnos az édesipar ma már az ízeket nem tartja számon vagy fontosnak (ők tehetnek arról, hogy generációk nőnek fel az alapvető élelmiszerek valódi ízének ízmegismerése nélkül), így legfeljebb a mesterséges mogyoróaromákat imserhetjük fel (de ma már ez sem jellemző még a nutellába sem raknak már és a látszatra sem adnak) a cukor maradt a (jobb esetben répacukor de sajnos inkább az olcsóbb rosszabb ízű invertcukor) domináns "íz" a nutellában is és a mogyorósnak nevezett csokikban is a kakaó és az édes tejsavó mellett. A milka a közheidelememmel ellentétben nem csoki (még akkor sem, ha vastagbőrrel hazudva ráírják, hogy csokoládé a 31 % kakó szárazanyagtartalom miatt), mert tartalmaz törömogyoróból készült ízetlen mogyorókrémet is, ezért a milka nugátnak minősül.
süti beállítások módosítása