Programajánló

Mézédes hétvége

2011.12.09. 10:30 - pitypalang

Ambrus napja ugyan december 7-én volt, de a méhészek és mézeskalácsosok védőszentjének, Szent Ambrusnak ünnepét ezen a hétvégén tartják Egerben és Gyulán.

A legenda szerint a csecsemő Ambrus a házuk udvarán aludt, amikor méhek jelentek meg a bölcsőjénél. Ellepték a gyermeket, bemásztak még a szájába is, mintha csak a kaptárba járkáltak volna ki-be. Anyja nagyon megrémült, és így kiáltott: "Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle!" A kis Ambrusnak semmi baja nem lett, egyetlen méhecske sem csípte meg. Édesanyjának igaza lett, a gyermekből püspök, és korának legjobb szónoka lett, ezért is nevezték „mézszájú prédikátornak”.

Az ő tiszteletére ezen a hétvégén minden a mézről szól. Egerben holnap, december 10-én mézszenteléssel egybekötött misével veszi kezdetét a Méz Napja, melyen szakmai és családi programok, „mézes” játszóház, termékbemutató, kóstoló és vásár egyaránt várja az érdeklődőket. Részletes program itt.

A méz jótékony hatását ősidők óta ismeri az emberiség, nem véletlenül nevezték már az ókori görögök és rómaiak is az „Istenek eledelének”.

Nagyrészt glükóz és fruktóz keveréke, ezenkívül tartalmaz B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamint, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot és természetes antioxidánsokat, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Gyors felszívódása miatt szinte azonnal hat.
Nem hizlal annyira, mint a cukor, gyorsítja az anyagcserét, méregtelenítő hatású. Fertőtlenít, így hatékony a torokgyulladás ellen és nem okoz fogszuvasodást sem. Erősíti az immunrendszert, nyugtató, altató hatású. Ezért szokták javasolni, hogy lefekvés előtt igyunk langyos mézes tejet.
Erősíti a csontokat, védi a májat, csökkenti a vérnyomást. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, energiával tölti fel a lábadozó beteget. Akit részletesen érdekel, még mire hatnak a különböző mézfajták, itt utánaolvashat.

Ez az üvegbe zárt patika tehát igazán megérdemli, hogy egy egész hétvégét szenteljenek neki. Gyulán már ma megkezdődik a IV. Gyulai Méz és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál. A mai nap a mézeskalácsoké, szombaton méz- és méhészeti szakmai nap, vasárnap pedig a gyerekeké és a mézes ételeké a főszerep. Megválasztják az Év Mézét, Mézes pálinkáját és Mézes süteményét, a Mézlovagrend új tagokat avat.

Aki teheti, ne hagyja ki ezeket az igazán mézédesnek ígérkező hétvégi programokat.

Szép hétvégét! 

Szólj hozzá! Címkék: programajánló méz szent ambrus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása