Illatok kertje

Ahogy közeleg a tél, egyre inkább elméleti síkra terelődik a kertészkedés. Ez jó alkalom arra, hogy eltervezzük, milyen legyen a kertünk jövőre. Az alábbiakban az illatos kert kialakításához adunk ötleteket.

Mindenkinek más a kedvenc illata. Van, aki a lilaakác bódító illatára esküszik és van olyan is, aki a tavaszi orgonaillattal nem tud betelni. Egy biztos, a kertben mindenképpen kell lenniük illatos növényeknek.

Lilaakác

Néhány tipp az illatos kert kialakításhoz:
- A növények kiválasztásakor vegyük figyelembe a fajok környezeti igényét és a rendelkezésre álló hely nagyságát.

- Nagyobb kert kialakításához érdemes szakember segítségét kérni.

- Ha kisebb felületet szeretnénk átalakítani, válasszunk inkább az évelők és a kisebb talajtakarók közül. Megoldás lehet még kisebb cserje ültetése is.

- A hagymásokat (jácint, nárcisz, tulipán) érdemes a teraszhoz közeli ágyásokba ültetni. Ezenkívül cserépbe is ültethetjük őket, így még közelebbi illatélményt nyújtanak.

Extra tipp: a gyep közepén hozzunk létre egy kör alakú levendulaágyást, mellyel máris megtörtük a felület monotonitását.

- A kerítéseknél és falak előtt törekedjünk border ágyás kialakítására. A magasabb növényeket hátra, az alacsonyabb növényeket előre ültessük.

- Az illatosabb növényeket helyezzük el ülőhelyek közelében vagy kiemelkedő pontokon.

- Mielőtt kiválasztjuk a növényeket, látogassunk el egy kertészetbe, ahol élőben is meggyőződhetünk róla, melyik virág milyen illatú.

Jezsámen

Nézzük, miből is válogathatunk. Tavasszal a jácint (Hyacinthus orientalis), a kankalin (Primula vulgaris) és a nárciszok (Narcissus sp.) örvendeztetnek meg minket illatukkal. Májusban nyílik az orgona (Syringa vulgaris), a jezsámen (Philadelphus coronarius) és a rózsa (Rosa sp.).

Az egynyáriak közül jelentős az illatos ternye (Lobullaria maritima) népies nevén a mézvirág, illetve az estike (Matthiola bicornis). Az évelők közül a lángvirág magasabb fajtái (Phlox subullata) jöhetnek szóba. A méhbalzsam (Monarda sp.) érdekessége, hogy nem a virágai, hanem levelei illatoznak. Különlegességnek számít a csokoládé illatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) (kép fent). A bazsarózsa (Paeonia lactiflora) évelő változata is közkedvelt.

Phlox

A kúszóművészek közül nyáron a kúszó loncok (Lonicera) és a lilaakác (Wisteria chinensis) hódítják meg a pergolát. Az illatos talajtakarók között ott van a gólyaorr (Geranium sanguineum), az illatos ibolya (Viola odorata), az árlevelű lángvirág (Phlox subullata), a talajtakaró rózsa (Rosa sp.), a tollas szegfű (Dianthus plumarius Spencer Bickham), és a gyöngyvirág (Convallaria majalis).

A fűszernövények különleges aromájukkal a kert színfoltjai lehetnek, és most újra reneszánszukat élik. Illatukat csak akkor érezzük, ha megdörzsöljük a növény levelét vagy virágát. Ezért mindig ültessük őket közel a pihenőhelyhez, és legyen mögöttük valami, ami védelmet nyújt nekik, így az illatukat sem fújja messzire a szél.

A fűszernövények sorában első helyen áll a levendula (Lavandula angustifolia); ez nem meglepő, hiszen sokoldalúsága miatt bármelyik kertben ott a helye. Verhetetlen a klasszikusnak számító rózsa-levendula párosítás is. Ezzel az összeállítással senki sem hibázhat. A kellemes látványon túl a levendula illata elűzi a rózsa kártevőit is. Szintén népszerűek még a rozmaring különböző fajtái (Rosmarinus officinalis), és a különféle menták (narancs és csokoládéillatú). A curry (Curry), és a kakukkfű (Thymus vulgaris) szintén közkedvelt. Utóbbi a kerti lépőkövek közé is ültethető, mivel ha véletlenül rátaposunk, aromás illatot áraszt. Kerti növényként nem annyira közismert, de annál jelentősebb a római kamilla (Chamaemelum nobile), melytől a pázsitra lépve almaillatot érzünk.

A cserjék közül érdemes megemlíteni a nyári orgonát (Buddleia davidii), a bazsarózsát (Paeonia suffruticosa), a barátcserjét (Vitex agnus castus), a varázsmogyorót (Hamamelis) és a kora tavasztól novemberig virágzó rózsás bangitát (Viburnum farreri).

Nézzünk egy példát arra, hogyan valósítható meg ez egy kerten belül.


Tervezett növények

1. Rosa sp.– 6 db
2. Agastache foeniculum (ánizs izsóp) – 2 db
3. Phlox paniculata – 20 db
4. Lilium regale (királyliliom) – 20 db
5. Paeonia lactiflora– 1 db
6. Hagymások – 60 db
7. Geranium – 12 db
8. Philadelphus coronarius – 1 db
9. Dianthus plumarius – 12 db
10. Viola odorata – 20 db
11. Curry – 10 db
12. Vitex agnus castus – 1 db
13. Syringa meyeri ’Palibin’ – 1db
14. Melissa officinalis (citromfű) - 5 db
15. Salvia (zsálya) – 15 db
16. Lavandula angustifolia - 15 db
17. Rosmarinus officinalis – 12 db
18. Viburnum farrerii – 1 db
19. Egynyári növények
20. Monarda – 6 db
21. Chamaemelum nobile – 20 db
22. Lonicera – 5 db

Az itt felsorolt növények természetesen csak irányadók, mivel más-más az elképzelésünk álmaink kertjéről. Ezért azt javaslom, mindenki bátran állítsa össze kedvenc illatcsokrát.

3 komment Címkék: levendula fűszernövény illat egynyári virágok hagymás virágok cserje megyeri szabolcs kertészmérnök

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MINE 2011.11.21. 15:16:50

Jövő tavasszal a teraszunkra, apácarácsra szeretnék valamilyen növényt, nagyobb cserépből/dézsából futtatni.
Van ezek közül az illatosak közül olyan, ami az elvirágzás után is látványos dísze maradhat a terasznak?
Eddig inkább valami vadszőlő/díszszőlő-szerűben gondolkodtam amely esetleg később hullatja ősszel a levelet, de az illatos virágok jobban tetszenének.
Teleltetni nem tudnám a növény, mert nincs helyünk, erre keresném a lehetőségeket...
Köszönöm szépen!

kapanyél 2011.11.22. 12:22:25

@MINE: Legjobb e célra a lonc. Sokféle van, igénytelen, s túléli a telet. Igaz, a legtöbb virágja nem illatos, de szép. A japán lonc viszont örökzöld és illatos is.

MINE 2011.11.22. 12:52:21

@kapanyél: Köszönöm szépen! Nagyon tetszik a megoldás, és szerintem a teraszunknak is tetszeni fog. :-)
süti beállítások módosítása