Mit csináljunk a hétvégén?

2011.11.12. 09:00 - pitypalang

Friss reggelre ébredtünk, lassan általánossá válnak az éjszaki mínuszok, de a hétvégén gyönyörű őszi idő várható. A kertben még mindig akad tennivaló, legalábbis aki keres, talál.

- A fák törzsét vakarjuk le és kenjük be, hogy a nap melege ne okozzon fagyrepedéseket a kérgen. Ezzel együtt a kártevőket is megsemmisítjük. A fák déli oldalára érdemes deszkát is helyezni, amely véd a közvetlen napsugárzástól.

- A bogyósgyümölcsűeket könnyen szaporíthatjuk bujtásról.

- A fagyérzékeny fűszernövényeket védjük takarással, vagy vigyük be a házba, lakásba.

- Betakaríthatjuk a káposztát, karfiolt, endíviát, póréhagymát.

- Ha megtelt a komposztálónk, töltsünk meg lombbal egy kilyuggatott műanyag zsákot, tegyük árnyékos helyre és időnként öntözzük meg. Kb. fél év múlva kész  a komposztföld.

Akinek pedig már most elege van a hidegből, menjen el a Füvészkertbe. Egyrészt, mert a felújítás után nagyon szép lett (erről egy korábbi posztban már beszámoltunk), másrészt, mert ezen a hétvégén igazi trópusi hangulat várja a látogatókat: kiállítás és előadások ismertetik a különleges gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket, ingyenes gyümölcskóstolón meg is lehet ízlelni a szimpatikusabb példányokat. Ha pedig valamelyikbe beleszerettünk, a trópusi gyümölcspiacon meg is vásárolhatjuk.

Szép hétvégét!

9 komment Címkék: programajánló füvészkert kerti munkák mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iovianus 2011.11.12. 10:36:53

- A fák törzsét vakarjuk le és kenjük be, hogy a nap melege ne okozzon fagyrepedéseket a kérgen. Ezzel együtt a kártevőket is megsemmisítjük. A fák déli oldalára érdemes deszkát is helyezni, amely véd a közvetlen napsugárzástól.

Ezt kifejtenéd bővebben? Érdekel a dolog, de még nem hallottam róla.
Köszönöm,
i.

pitypalang 2011.11.12. 11:57:37

@iovianus: A fák törzsét károsíthatja a hőingadozás: a napfény hatására a szövetek felmelegszenek, majd az éjszakai fagyokban hirtelen lehűlnek, ami a kéreg repedéséhez, és kártevők megtelepedéséhez vezet. Ez ellen védekezhetünk úgy, hogy mésztejjel bekenjük a fákat (1 rész oltott mész, 3 rész víz). A fehér visszaveri a napfény melegét, így nem alakul ki fagyrepedés. Ráadásul a kéregben megbújó kártevőket is elpusztítja. Hátulütője, hogy a mészen keresztül a madarak sem férnek hozzá a kéregben élő finom csemegékhez.

mercimarci 2011.11.12. 15:23:36

Szép napot!
Lehet-e még ilyenkor füvet nyírni. Sajnos elég elfoglalt voltam mostanában így igencsak hosszú most a fű. De most lenne rá időm - ha szabad...

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.13. 07:34:20

Fák metszéséről hol lehetne olvasni itt a blogon?

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.11.13. 08:44:34

@iovianus: deszka és szög helyett egyszerűbb, és jobb is valami ruhadarabot rátekerni, a legjobb a jutacsik, akinek futja ilyesmire inkább ezzel védekezzen. Szög helyett sálat!!!!!

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.11.13. 08:45:50

@Lakásfelújító Feri: Írunk majd idejében, most még korai, mert a tél még hosszú, ha most metsz, akkor a megmaradt rügyek még el is fagyhatnak.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.11.13. 08:50:14

@mercimarci: Füvet nyírni mindig szabad. Ha olyan villanygéppel dolgozik, amit a fagyban tárol, arra ügyeljen, hogy a villanymotorok megsínylik, ha fagyosan egyből nagy teljesítményre serkentik.Ilyenkor a tekercsek műanyag rögzítése eltörhet.
Javaslom, hogy a munka megkezdése előtt a gépet húzza be a lakásba, ahol kissé átmelegszik, s ha beindítja, akkor már magát melegen tartja.
A robbanómotoros gépeket is nehezebb ilyenkor beindítani, de ezeknek nem okoz különösebb gondot a hideg.

mercimarci 2011.11.13. 10:33:22

Kedves Péter!

Köszönöm a választ. Igazából az érdekelt, hogy nem sínyli-e meg a fű, ha már a téli pihenőjére való felkészüléskor vágom. Már megcsípte a dér, féltem, hogy kárt teszek benne. De ezek szerint nem. Valahol azt olvastam, hosszabbra kell hagyni, mint szoktuk. Ezért is nem mertem belevágni. Mégegyszer köszönöm!
süti beállítások módosítása