A Gazdasszony tanácsai az 1800-as évekből

Milyen gyümölcsből főzhetünk pálinkát? - 1. rész

2011.09.13. 08:03 - Macskamenta

A’ Gazdaszszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
 
§. 95.
 
Égettbornak mind jók azok a’ gyümőltsök, a’ mellyeknek édes levelekből valami bort lehet a’ forrás által készíteni. Illyen a’ Szőlő, Szilva, Baratzk, Meggy, Alma, Körtvély, Gabona, Kolompér, és földi bodza termése ’s a’ t. mind ezen gyümöltsökben bennt van ugyan az égettbor; de úgy bepolálva, hogy mesterség nélkűl a’ többi testektől külön választani nem lehet. Ez a’ mesterség egyik a’ megforrás, a’ másik a’ tűz. E’ nélkűl Égetbor nem lesz. Hogy tehát az égetésre ezek a’ testek elkészűljenek, ezeket kel megtartani:
 
 
            1. A’ Szőlő, vagy ennek leve a’ must, míg meg nem forr: nem ád égettbort; és mentűl egyenetlenebbűl forrott meg, ’s régibb valamelly bor: annál kevesebb Spiritust lehet a’ tűz által belőle kihúzni. Errenézve ha valaki Színbort akarna kiégetni, azt válassza, mentől újjabb, és mentől nagyobb edényben mehetett egyszerre forrásba.
            2. Mikor a’ borok Mártziusban Seprőjökről levonatnak, a’ Seprő már, tele szivta magát Spiritussal. Errenézve míg azt ismét ki nem gőzöli magából: az égetéshez kel fogni. A régi Seprő erőtelen.
            3. A’ törköly a’ Seprővel ellenkező természetű; mert ha tsak elébb meg nem forr, valamint a’ Múst: nem ád égettbort. Ennek megforrásával nem egyformán bánnak a’ Gazdaszszonyok. Némellyek a’ törkölyt nagy gödrökbe betapodják, szájját betsinálják, és mintegy November végén, vagy későbbis felbontják; es részenként kiegetik. Ez a’ mód, ha a’ legjobb rész mustot el nem inná, némelly tekintetben nem vólna legrosszabb. Mások azt vagy levesen, vagy a’ kisajtolás után, Kádakra tapodtatják, és szájjokat sárral betapasztatván, majd tavaszigis így tartják, és akor égetik. Itt sokszor az a’ kár, hogy a’ törköly megpenészlik, és etzetesedik: a’ hol pedig már etzet van: a’ Spiritusnak nagy része elnyészett.
            4. Mentől húsosabb a’ Szőlő annál több lesz belőle az Égettbor. A’ vizes esztendőbéli termés, éretlen, vagy rothadt Szőlőtörköly kevesebb Spiritust ád. Minden 10 akó jó törkölyből egy akó, az az 64 Itsze Égettbort lehet várni: ha rossz 12-14 akó ád ennyit. A’ Seprővelis igy van a’ dolog. A’ jó bornak gyökeresebb a’ Seprője, és 8. Akó, 64 Itsze Égettbort ád; külömben ennyi Spiritushoz 10-12. akó Seprő kivántatik. Jó erejű 4. akó szinborból rendszerint egy akó Égettbor szokott lejönni. De itt azt meg kel jegyezni, hogy ha valaki tiszta bort éget ki: a’ moslékját, a’ melly az égetés után a’ Kazánban marad, nemkel kiönteni: mert ebből ha hozzá tsak kevésitsze jó etzet töltetikis, a’ melegen jó etzet lesz 14 nap alatt.
 
§. 96.
 
A’ Szilvorium egy a’ legnevezetesebb Égettbor nemek közűl. E’ körűl ezek a’ megjegyezni való dolgok:
            1. Minden Szilva jó ugyan a’ kiégetésre, még a’ Kökény, és Sózókais; de a’ mellyiknek sűrűbb édes a’ leve: több Spiritust ád. A’ nyári, gömbölyű nagy szemű Boldog asszony, Durántzi, és Hosszú, vagy a’ mint mások nevezik Bertzentzei Szilva legtöbb Spiritust adnak.
            2. Mentől érettebb ez a’ gyümőlts; és egyenlőbben megforr: annál bizonyosabban le jön 8. akóról egy akó Silvórium. De ha a’ szilva kazán, vagy az égetés rossz: 11-12 akó ád egyet.
            3. Jól tselekszik ugyan a’ Gazdák hogy a’ férges Szilvát hordókra szedetik; de elégedjenekmeg, ha 10-12 akó, 64. Itsze Szilvoriumot fog adni.
4. A’ Szilvához nem tanátsos egyebet, Kajszin, és Szőrös baratzknál keverni, és az Almát, ’s Körtvélyt jobb külön edényekbe szedetni; mert míg az alma megforr: addig a’ Szilva megrothad, és nem ád Égettbort.
            5. A’ hol sok a’ Szilva: idő is sok, és hosszas kivántatik annak kiégetésére, és míg egyik hordóról a’ másikra kerűl a’ sor, addig a’ Szilva elérik, és erejét elveszti. Illyen helyen nem a’ Gazdasszony a’ Pályinkás, hanem az Arendás, és több ’s nagyobb Kazánjai vagynak.
 
 
§. 97.
 
Az almából, és Körtvélyből is lehet Égettbort kihúzni; de ehezis némelly fogások szükségesek úgymint:
            1. Az alma, és Körtvély mentől érettebb; annál jobb égettbort ád. A’ Körtvélynek sokkal erősebb a’ Pályinkája. Errenézve a’ rothadt almát jobb Etzetnek kisajtolni, mint Égettbornak fözni.
            2. Az alma, és Körtvély igen nehezen forr meg egyenlően; sött a’ megforrás a’ rothadással úgy együtt jár, hogy a’ szemes Gazdasszonyt is megtsalja. Erre nézve úgy szokás vele bánni; hogy az alma valami vállúban apróra megtöretik; az után hórdóra töltetik, és gyakrabban megkevertetik, míg meglevesedik; és forrani kezd. Némellyek a’ megtört almát kisajtolják, és a’ levet egyfenekű hordóra töltvén, ha megforrott, kiégetik. Az első mód könnyebb, és több Pályinkát ád. Jó leves érett alma 8-9. akó ád 64 Itsze Égettbort.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820 

12 komment Címkék: pálinkafőzés gazdasszony 1800 as évek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.09.13. 10:08:49

Pálinka minden növényi eredetű anyagból főzhető, csak az a kérdés, hogy milyen hatékonysággal. A minap a kecskeméti Hírős Napok alatt rendezett népi vásáron láttam egy árust, aki a legelképesztőbb dolgokból készült lekvárokat és pálinkákat árusított. Nekem legjobban a céklapálinka és a laskalekvár tetszett. Nézve, nem kóstolva.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.09.13. 19:32:11

Falun azt szokták mondani, amiből lehet lekvárt főzni, abból bizony lehet pálinkát is.

Muster Mark 2011.09.13. 20:10:22

Én Mohamed híve vagyok alkohol kérdésében.

musi 2011.09.13. 23:48:19

mindenből készíthető, amiben van szénhidrát, tehát gabonák és krumpli is

Pacman 2011.09.14. 01:30:48

Oszt dinnyéből lehet-é? :)

Gigalamer 2011.09.14. 08:19:28

@chipanddale74: Nekem nagyapám azt tanította, hogy amiből lehet pálinkát főni, azt nem pazaroljuk el lekvárnak!

ixub 2011.09.14. 08:20:39

@Pacman: Pont a hétvégén ittam sárgadinnye pálinkát és nagyon jó volt.

2011.09.14. 09:03:18

@Czauner Péter: A finnek nagy mesterei ennek, mindenből képesek szeszt főzni, szerintem még fenyőtobozból is. Egyszer kóstoltam valami cuccot, amit úgy határoznék meg, hogy füstös ízű szeszesital. Ezt is mondták, füstaromával ízesített vodka. Szerintem leégett szaunából főzték, csak hazudtak valamit, hogy ne hangozzon olyan durván.

FPéter 2011.09.14. 09:33:36

@Pacman: A' sárga fajúból lehet ha a' Gazdasszony nem rest a' temérdek vesződésre. 16-18 akó ád 64 Itsze Égettbort.

O.Ádám 2011.09.14. 17:11:14

Pálinka minden Magyarországon termesztett gyümölcsből főzhető. A többit a mai magyar nyelvben (hivatalosan) már nem pálinkának hívjuk.

Házilag – kevesen tudják, mert a törvény csak vámtarifaszámokat ad meg – nem csak pálinkát, hanem bármilyen bor-, törköly-, borseprő- és gyümölcspárlatot szabad főzni. Nagyjából ugyanilyen kevesen tudják, hogy ennek értelmében a cefrét tilos cukrozni, gyakorlatilag adócsalás.

A lekvár és a pálinka alapanyagának a gyakorlatban nincs sok köze egymáshoz, mivel lekvárt cukormentes gyümölcsből is lehetne főzni. Azt amúgy is cukrozzuk.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.14. 21:12:26

Valamikor régen előfordult, hogy egy-egy pálinkára azt mondták a "szakértők", hogy ezt vasúti talpfából főzték.
süti beállítások módosítása