Hogyan nő meg nagyra a muskátli?

2011.06.21. 09:32 - thunbergia

Minden évben tömegével árulják a muskátlit a piacokon, és sokan szeretnék, ha a növény igazi óriássá növekedne.

Aki azt szeretné tudni, mitől olyan pompás az osztrák vagy svájci ablakokban nyíló futómuskátli, azt el kell keserítenem, sajnos én sem tudom, bár engem is érdekelne.
Viszont az állómuskátlival kapcsolatban hallottam egy-két tippet.

A muskátliról annyit kell tudni, hogy Afrika déli részéről származik, ott hatalmas méretű cserjeként vadon nő. Ami itt, Közép-Európában furcsának tűnhet, hogy eredeti élőhelyén gyakran sövénynek nevelik.

Mit kell tennünk, hogy a zsenge, két-három leveles muskátlinkból ilyen óriás legyen? A válasz a megfelelő teleltetésben rejlik. Először is ősszel nem szabad kidobni a növényt, mondván, hogy tavasszal majd veszünk újat, de a pincében vagy garázsban sem szabad teleltetni, mert az gyakran túl hideg és sötét.
Dél-Afrikában a tél sokkal enyhébb, mint nálunk, jóval fagypont felett van a hőmérséklet, és sok a napfény. Tehát mindössze annyit kell tennünk, hogy ősszel a muskátlit világos, hűvös helyre állítjuk, pl. egy mérsékelten fűtött üvegházba.

Egy ismerősömnek éppen volt egy használaton kívüli üvegháza, így ősszel oda tette be a felesége kedvenc muskátliját, amely így néhány éven belül terebélyes bokorrá fejlődött.

Azt le kell szögezni, hogy ez a módszer sajnos nehezen megvalósítható, ha mégis sikerül, akkor egy-két éven belül másik problémával szembesülünk, nevezetesen azzal, hogy a hatalmas bokorrá nőtt muskátlit nehéz mozgatni.

 

Aki ezt a módszert nem tartja kivitelezhetőnek, vigasztalja magát azzal, hogy minden évben új színű, formájú vagy illatú muskátlit próbálhat ki.

 

7 komment Címkék: muskátli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Triplets 2011.06.22. 14:28:35

Alapvetően nem szeretem a hagyományos muskátlit, mert avgy gyönyörű vagy nagyon szakadt kinézetű. Minden évben próbáltam elkerülni, hogy a balkonládákba azt kelljen ültetnem. Próbáltam mindenfélét ültetni, kevés sikerrel. Idén feladtam és citromillatú muskátli került több ládámba, egybe pedig angol. Az angol hatalmas, virágzik, gyönyörű, a citromillatú viszont alig nő. Jól érzi magát, mert hoz pici virágokat, de még mindig alig 20 centi magas. Mehet nekik ugyanolyan muskátli táp, mint az átlagos muskátlinak? Melyik a legjobb táp? A folyékony vagy szemcsés?
köszi

Bálint Károly kertépítő 2011.06.23. 20:09:31

@Triplets: Elképzelhető, hogy törpenövésű változatot vásároltál, ami lassúbb növekedésű. Tápanyag-utánpótlásra a granulátum formában forgalmazott műtrágyát ajánlom. Virágzó és balkonnövényre kifejlesztett típusok közül
válassz! Folyamatosan több hónapon keresztül ellátja tápanyaggal a növényt, és többletadagolás esetén sem károsít. Balkonládába egyébként kiváló a petúnia is, igénytelen, illatos hálás növény.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.06.23. 21:57:26

Dél-Afrika,üvegház és a szállításhoz molnártaliga. Ezekre van szükség, hogy óriás muskátlink legyen. Bár Gyenes László kecskeméti kertészdoktor már kitalálta az emeletes muskátlit is. Ennek lényege, hogy toronyként egymásra ülteti a növényeket, ezek később összenőnek, s egységes növényként tetszelegnek. Ennek ellentmond az az óriás muskátli, ami egy ládában tetszeleg Kecskemét főterén, a Lordok Háza alatti vendéglátóhelyek dekorációjaként. Érdekes növény.

Triplets 2011.06.25. 09:57:04

@Bálint Károly kertépítő: köszönöm, akkor ilyen tápot keresek.

rhubarbjelly 2011.07.06. 14:06:26

Ismerősöm mesélte, hogy a nagyapja szárazon teleltette át a muskátlikat, kivette a földből, és fejjel lefelé fellógatta hűvös helyen. Még nem mertem kipróbálni...

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.07.06. 22:37:45

@rhubarbjelly: azért ha mégis kipróbálod, számolj be az eredményről:)

Buzsaki Istvanné 2018.07.20. 16:15:28

Tisztelt Kertész!
Sok érdekes tartalmat olvastam a kis muskátli és a nagy muskátliról adott véleményekről. Ez egyéni ízlés és az adott hely, ahová ültetnék kérdése. Én személy szerint siratom a 10 éve kidobott muskátlimat (arra gondoltam frissítem a készletemet) 2 cm vastag szára, 15 cm átmérőjű levele volt, 70-80 cm magasra nőtt. A kertben, a dupla síron a temetőben és a 10 m2-es erkélyemen gyönyörű volt. Ahogy olvasom, sok érvet hoznak fel ellene a mérete miatt. Természetesen sok olyan hely van, ahová a kicsi termetű muskátli pont megfelelő. Én nálam nagyítóval kell keresni, ha kinézek az ablakon az új törpe muskátlikat. Sírok miatta. A hormon kezelt, agyon keresztezett, liliputi muskátliaim alig látszanak. Olvastam egy kertész hozzászólását torony szerűen ültetett muskátlik. Akkor most még is kéne nagy muskátli is? Nekem nagyon kellene, de eredeti nagy növésű muskátli, nem lépcsős tákolmány. Az ismerőse nem adna el a hatalmasra nőt muskátlijából? Tűz pirosat szeretnék több tövet is venni, ha van eladó. Rózsaszínem van.
Megköszönném megtisztelő válaszát. Andrea
süti beállítások módosítása