Júniusi szednivalók: pasztinák

2011.06.08. 09:30 - Ágimama

Kertemben a petrezselyem nem nő meg, ezért pasztinákot vetek helyette. Nagyon szeretjük, mert viszonylag igénytelen, az íze viszont rendkívül finom. Kicsit hasonlít a petrezselyemgyökérére, csak annál édesebb, ráadásul nem is fásodik.

A pasztinák minden olyan ételbe használható, amelybe egyébként petrezselymet raknánk.

Sokféleképpen elkészíthető, nagyon gyorsan megpuhul. Levele nem fogyasztható, sőt érintése egyeseknél allergiás reakciókat is kiválthat (a bőr kipirosodik, felhólyagosodik). Zöldnek levélpetrezselymet használok.

Levesnek az apróra vágott pasztinákot egy fej hagymával megpárolom, vízzel felengedem, petrezselyemzölddel, reszelt szerecsendióval fűszerezem. Csipetkével vagy pirított zsemlekockával tálalom. Aki szereti, tejföllel is dúsíthatja.

Egytálételnek egy rész bármilyen főtt húst két rész párolt pasztinákkal, fokhagymával, köménymaggal ledarálok. Ha szükséges, kicsit megsózom és egy egész nyers tojással összekeverem. Salátalevélen tálalom. Kenyérre kenve retekkel, zöldhagymával fogyasztjuk. Karajt, dagadót, sőt különböző zöldségféléket - karalábét, paradicsomot, paprikát, cukkinit, brokkoli-, káposzta- vagy mángoldlevelet  is megtölthetünk ezzel a krémmel.

Salátának fél kg pasztinákot megtisztítok, és két almával együtt lereszelem. Citromlével meglocsolom, 2 evőkanál olajjal, sóval, borssal elkevert kefirrel (1 pohár) leöntöm, és 2 órán át érlelem.

A másik kedvenc, amikor a megpárolt és kihűlt pasztinákot egyszerűen tartármártásba keverem, de néha sárgarépával, zöldborsóval és kockára vágott almával is gazdagítom.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá! Címkék: pasztinák ágimama

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása