Praktikák az 1800-as évekből 5.

2011.06.01. 08:58 - Macskamenta

Szent Ivány (Junius) Hava

7.) Télrevaló kelt, és karalábot most kell vetni, más részről pedig a’ vetemény magokat megszedni, és jövendőre eltenni.


8.) Az aratók tartása a’ Mezei Gazdaszszonynak legtöbb gondot adván, előre kenyérnek való lisztet őrlet; Főzeléket, árpa, és Köleskását, Zsírt, Szalonnát, Füstölt-hust, savanyúkáposztát ’s a’ t. előkészít, és a’ Gazdával e’ részben tanátskozik.


9.) Mind ennyi gondjai köztis a’ jó fonó, szövő Gazdasszony megnézi a’ Lenjét, és ha azt füvesnek találja, kigyomláltatja, és felállongattatja az eső után.


10.) Sok helyen van az a’ szerentse, hogy a’ réteken elegendő köménymagot lehet szedetni; ezt tehát ezen Hónapban elsemis mulatja a’ Gazdaszszony.


11.) A’ Tseresnyét, Tengeriszőlőt, és Megygyet a’ téli szükségre most kell szedetni, és kit megszáraztatni, kit befőzni, ’s az éléskamrába félretenni.

...

13.) A’ bab, és borsó már most folyásnak indulván, a Gazdaszszony bab, és borsó karókról tészen rendelést: és a kotlos tyukokat megülteti, hogy őszi csibéji legyenek.

19.) A’ Dinnyét, és ugorkát ezen idő tájban megszokás porhálni, és a’ Sárgadinnyét megherélni. Némellyek a’ fejeskáposztát Junius végével elöször megköltik.

21.) A’ Hyacinth, Narcis, és Tulipán hagymákat Sz. Iván napkörűl kiszedni szokás, és Sz. Márton napig hüs, szárazhelyen tartani. A’ Rozmarin ágakatis most már jó lebújtani, de Meggy eczetetis most kel tsinálni.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

1 komment Címkék: nyár június praktikák

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cyan 2013.06.02. 09:58:00

Megtaláltam, itt lehet olvasgatni bővebben :)

mek.oszk.hu/10300/10363/10363.pdf
süti beállítások módosítása