Növényvédelem változatos módszerekkel

2011.05.17. 09:21 - Bálint Károly kertépítő

Miért szükséges a növényvédelem?
Ma Magyarországon szinte nincs olyan növény, amely ellenállna a különböző betegségeknek. Olyan fajtákat is támadnak, amelyek 20 évvel ezelőtt még ellenállók voltak. Amennyiben ún. „biokertet” szeretnénk, dísznövényeink esztétikailag nem tudják produkálni a tőlük elvártakat. Száraz, rágott, gombafoltos levélzetük lehangolttá tehet minket, nem is beszélve az állati kártevők nem túl kellemes látványáról. A foltos, deformált, kukacos gyümölcs nem igazán étvágygerjesztő, rosszabb esetben fogyaszthatatlan.

Növényvédelmi módszerek
Mechanikus védekezés
Fák esetében ajánlatos a törzset és a vastagabb ágakat még rügypattanás előtt drótkefével letisztítani. Ezzel a módszerrel a kéreg alatt meghúzódó petéket, bábokat tudjuk eltávolítani. A száraz ágakat vágjuk le, mert ezeken, ezekben sok kártevő lehet. Kihajtás után, zöld állapotban lévő növényekről metszéssel távolítsuk el a fertőzött részeket, ezzel megakadályozzuk a továbbterjedést. E módszer csak kisebb kertekben járható út, és csak a betegségek kialakulásának legelső időszakában.

Biológiai védekezés
Nagyon sok kísérlet történt és történik a vegyszeres védekezés kiváltására. Az egyik módszer, hogy nemesítéssel betegségeknek ellenálló fajtákat hoznak létre, de ez csak kisszámú növényfajtára korlátozódik, és nem minden betegség ellen hatásos. Kísérletek történtek bizonyos növények egymás mellé ültetésével való védekezésre, az ún. növénytársításra, de sajnos ez sem hozta meg a kívánt eredményt.

A vegyszeres növényvédelem legfontosabb szabályai
100 %-os hatást jelen pillanatban csak ez a módszer nyújt. Tudjuk, ismerjük a veszélyeit és a környezetkárosító hatását. Ennek fő oka a figyelmetlenség és a szakszerűtlen szerkijuttatás. Eredményes, biztonságos munkát csak szakember tanácsadásával tudunk végezni. Ő ismeri a betegségeket, a kártevők típusait, az ellenük ható permetszereket. Leghelyesebb, ha a fentiek alapján ütemtervet készíttetünk, melyet aztán rendkívül esős vagy száraz időjárás esetén rugalmasan kezelünk.

Feltétlenül tartsuk be az egészségügyi előírásokat!

Betegségek, kártevők

Vírusok
Az egyetlen dolog, ami ellen nincsen még megfelelő vegyszer. Fő tünete a levelek erőteljes kivilágosodása, a növény legyengülése, száradása. Leggyakrabban a vérszilvafákon tapasztalható (kép fent). Amennyiben növényünkön a fent említett tüneteket tapasztaljuk, azonnal vágjuk le a fertőzött részeket és égessük el! Erős fertőzés esetén gyökerestől távolítsuk el a növényt, és szintén égetéssel semmisítsük meg! Ajánlatos a gyökérzóna földjének kicserélése is!

Meglepő, de nem minden vírus káros. Növények új fajtáinak előállításánál a nemesítők előszeretettel használják különleges levélszínek és amorf formák létrehozására.

Baktériumok
Legtöbbször gombabetegségekkel együtt fejtik ki károsító hatásukat, ezért nehéz a fertőzés tüneteit felismerni. Ez az oka annak, hogy az ellene használható permetszer is kombinált.

Gombák
A vírus után a legveszélyesebb kártevők. A védekezés alapja élőhelyük csökkentése, a megfelelő környezet megteremtése.

Belső élősködő gombák
Jellemzőjük, hogy a levél belsejében élnek, ezért az ellenük használt vegyszerek is speciálisak. Főleg esős időszakban támadnak.

Külső élősködő gombák
A növény felszínén telepednek meg, ezért más hatóanyagú szerrel védekezünk ellenük, mint a belső élősködőknél. Száraz időben szaporodnak a legintenzívebben. A levelek fonákján érzik a legjobban magukat.

Jó tanács
Gombafertőzésre hajlamos növényeknél (pl. rózsák) lehetőleg csak a földet öntözzük. Ezzel tudjuk bizonyos fokig visszafogni a fertőzés terjedését.

Állati kártevők
Megkülönböztetünk szívó és rágó kártevőket. Rendkívül különböző az életformájuk és szaporodásuk, ezért az ellenük való védekezés is változatos. Sokukra ugyanazt a permetszert használjuk, de annak kijuttatási töménységét meghatározza a növény fajtája, az állat biológiai sajátossága, fejlődési stádiuma. Bizonyos pajzstetvek és atkák ellen speciális szereket használunk.

Érdekesség
Ha növényünkön intenzív hangyamozgás látható, fel kell készülnünk a levéltetvek megjelenésére. Ennek oka, hogy a hangyák telepítik őket, mert az egyik kedvenc csemegéjük a tetvek által kibocsátott tejszerű anyag, amelyet a hangyák „csiklandozással” kényszerítenek ki belőlük. A kínzás egy idő után elpusztítja a tetveket.

Hogyan védenek a permetszerek?
Kétféle módon. Vannak az ún. kontakt hatású szerek, amelyek a növény külső részén megtapadva fejtik ki hatásukat. Nagyon gondos kijuttatást igényelnek, mert csak ott hatnak, ahol fedik a területet. Akkor használjuk, ha még nincs megfelelő mennyiségű lombfelület, ősszel, amikor lelassult a vegetáció, valamint a haszonnövények fogyasztásra alkalmas részének beérése előtt!
A másik típus a felszívódó vegyszer, itt a védőanyag bekerül a növény keringésébe, sejtjeibe. Hosszabb hatású, és bizonyos betegségekkel szemben csak ez ad 100%-os védelmet.

Amit tudni kell
A vegyszerek kijuttatására használhatunk mechanikus és motoros permetező gépet. Magas növényekre csak a nagy teljesítményűek tudják feljuttatni az anyagot. Ajánlatos minimum 10 liter űrtartalmú tartállyal rendelkező gépeket használni, mert a kereskedelmi forgalomban kapható zacskós és kapszulás védőszerek kiszerelésének ez a vízmennyiség az alapja. A fel nem használt permetszert öntsük ki, mert 1-2 óra múlva hatástalanná válik. Gondosan mossuk ki a permetezőnket a dugulás elkerülése végett! Csak olyan szereket vegyítsünk kombinált védekezéskor, amelyek keverhetők egymással. Egyazon betegségre csak egyfélét használjunk! +10 °C alatt hatástalan a védekezés, +25 °C fölött perzselést okozhatunk a növényeinken bizonyos szerfélékkel. Feltétlenül szóljunk szomszédainknak a permetezés megkezdése előtt!

A növényvédelem fárasztó munka, de megéri, mert az eredmény az egészséges, szép kert.

3 komment Címkék: betegségek kártevők növényvédelem permet bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harcsabajuszos 2011.05.17. 16:47:17

Ez slendrián munka kérem szépen.
A betegség annak jelzése, hogy a növény nem optimális környezetben növekszik, ellenállóképessége lecsökkent.
Ennek a megoldása nem a minél magasabb vegyszerfogyasztás, hanem ellenálló fajták ültetése és a megfelelő termesztőkörnyezet biztosítása, olyan apró részletekig elmenve, mint a trichodermák pótlása a rezisztencia erősítésére vagy állati kártevők ellen a megfelelő növénytársítások létrehozása.
A megoldások széleskörűen elérhetőek az organikus termesztés témakörében.
Az ő könyvei is hiteles források:
en.wikipedia.org/wiki/Eliot_Coleman

muskotály küvé 2011.05.17. 16:58:31

Ez annyira egyoldalú, félművelt hülyeség, hogy kár a részletekbe belemenni...
A rájöttem-blogon a helye.

Akvyr 2011.05.17. 17:33:56

A levéltetves hangyás résszel vitatkoznék igazándiból, én ezt pont, hogy egy baromi jó szimbiózisnak látom. A hangyák tehéntartás mintájára nevelnek tetveket, akik ezt félig megemésztett nedvekkel hálálják meg. Ha nem adnak nedvet, akkor nem kapnak védelmet és táplálékot, ennyi. Mivel azok maradtak fenn, akik adnak, ezért ezek érzékennyé váltak a hangyák közeledésére, és elkezdik kibocsájtani a váladékot a betanult helyzetekben. Sima evolúció.
süti beállítások módosítása