Márciusi vetnivalók

2011.03.25. 19:49 - Ágimama

A tavaszi kerti munka ideje a talaj felszáradása után jön el, mert a nedves talajt jobb, ha nem tapossuk össze. A növények a laza talajban gyorsabban fejlődnek, és így behozzák a lemaradást. A magok gyorsan csíráznak és jól kelnek, mert élő talajrétegbe kerülnek, amely nem keményedik meg. Ha a kialakított vetőágyakat ősszel mélyen felástuk, most elég csak felkaparni és finoman elgereblyézni.

Az időjárástól függően március közepe-vége felé vetem el a brokkolit, a pasztinákot, a feketegyökeret és a póréhagymát.

A brokkoli magját március második felében szabadföldi palántaágyásba vetem. A jól fejlett palántákat 5 hetes korukban - jól megmunkált földbe - egymástól 50 cm-es távolságra palántázom. Napfény- és vízigényes. Védőnövénye a zeller; minden harmadik palánta után egy zellert ültetek.

A pasztinák (paszternák) a gyökérzöldségek közé tartozik. Gyökere a sárgarépához, petrezselyemhez hasonló karógyökér. Felülete sárgás, íze a petrezselyemgyökérére emlékeztet, csak annál édesebb, és nem fásodik. Szereti a laza talajt és tűri az enyhe árnyékot. Kertemben a petrezselyem nem nő meg, ezért pasztinákot vetek helyette, és zöldnek levélpetrezselymet használok, mert a pasztinák levele nem fogyasztható.

Magját március közepén 30 cm-es sortávolságra, 2 cm mélyen szórom a jól előkészített laza talajba, majd tömörítem. A pasztinákkal együtt retket is vetek, mert a pasztinák nagyon lassan kel, és a kapálás miatt szükséges a jelzőnövény. Mire a pasztinák kikel és a levelei összeborulnak, a retket már elfogyasztotta a családom. Szereti a sárgarépa szomszédságát, a kártevőket pedig riasztja maga körül. Ha kikelt, szakaszosan egyelem: amikor 6 levele van, a fölösleges szálakat úgy húzom ki, hogy kb. 2 cm távolságra legyenek egymástól. Kapálásra addig van szüksége, amíg a levelei össze nem érnek.

A feketegyökér a spárgáéhoz hasonló ízű évelő növény, de élelmezési szempontból egyévesként érdemes csak termeszteni, mert egyébként rágós, élvezhetetlen.

Magját az ősszel trágyázással és jó mély ásással előkészített talajba vetem, melyet tavasszal kapavágással fellazítottam. 40 cm-es távolságra húzom a sorokat, és ebbe szórom bele a magot. Betakarom és tömörítem. Kikelés után 10 cm-es távolságra ritkítom, a nyár folyamán öntözöm és kapálom. 

póréhagyma termesztése egyszerű, egész nyáron folyamatosan szedhető. Az ősszel jól megtrágyázott és mélyen felásott talajon tavasszal árnyékmentes területet választok, jól felkapálom, és egymástól 30 cm-re kb. 2 cm mély sorokat húzok. A magokat elvetem, a sorokat betakarom és gyengén tömörítem. Kikelés után többször bekapálom, amikor eléri a ceruzavastagságot, 15 cm-re egyelem. Az ép gyökerű hagymákat újabb ágyásba - egymástól 30 cm-es sor- és 15 cm-es tőtávolságra - jó mélyen elpalántázom. A sorokat kapáláskor folyamatosan feltöltögetem.

Nagyon szereti a sárgarépa szomszédságát, ez a kártevők ellen is védi. Nem teljes a fejlődése zöldborsó, zeller, cékla és bab közelében. 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá! Címkék: feketegyökér póréhagyma brokkoli magvetés pasztinák ágimama védőnövény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása